Foshee Office - Conference Room - Designed by Foshee Architecture

FOSHEE ARCHITECTURE OFFICE

Corporate Office

Montgomery, AL

FOSHEE OFFICE SIZE
3,600 SF

FEATURES
Exposed Brick Building in a Historic Downtown Setting

PROJECT DESCRIPTION

The Foshee Office created a new corporate headquarters for the architecture firm. The project is an existing three story brick structure constructed in the late 1800’s. The building resides in Historic Downtown Montgomery, AL, adjacent to Court Square Fountain. The rich history of the area encompasses the building.

Initially, the building contained a commercial tenant on the first floor. The upper two floors provided individual rooms for rent, whether apartments or a small motel. After renovations, the building still includes a first floor tenant space. Additionally, Foshee Architecture utilizes the combined second and third floors. Also, both tenants share a rear and side courtyard.

On the exterior, the front façade includes new windows and doors. In addition, the yellow brick façade was painted in contemporary colors. Visitors arrive to a small lobby at the street level. A new stairwell, over the side alleyway, leads to the main lobby upstairs

The interior of the office includes exposed brick walls and the original pine floors. Also, we refinished the floors and unveiled portions of the original timber structure. The second and third floor interconnect through a two story high conference room. An open staircase leads to the third floor, and a bridge leads to a private front office.

Moreover, floor-to ceiling glass partitions create offices on the third floor. The glass provides privacy while still allowing light from the side and rear windows. Existing exterior door openings are re-used with new doors providing access to Juliet balconies. The balconies overlook the courtyards below.

Overall, the design provides an open work environment that creatively mixes the historic fabric of the building with contemporary features and space planning.